10/18/2006

RÀTIOS

•Una ràtio és un quocient que relaciona dues magnituds econòmiques.
•Són idònies per comparar l’evolució de l’empresa.
•També les podem utilitzar per determinar la situació de la nostra empresa respecte d’altres empreses del sector o de l’economia en general.
•Les ràtios financeres permeten analitzar orientativament la capacitat de l’empresa per liquidar els deutes d’una manera solvent i en els terminis fixats.

TRESORERIA
Aquesta ràtio també es coneix amb el nom de “Ràtio de solvència immediata o “acid-test”.
Indica la capacitat de l’empresa per liquidar els seus deutes a curt termini sense córrer el risc de la suspensió de pagaments.
El valor de la ràtio ha d’estar a prop d’1, ja que si és inferior hi ha un risc manifest de suspensió de pagaments. Si el valor de la ràtio és molt superior a 1 indica que hi ha un excés de liquiditat. És a dir, tenim actius sense rendiment.


LIQUIDITAT
També es coneguda amb el nom de “ràtio de fons de maniobra” o “ràtio de solvència a curt termini”.
La funció d’aquesta ràtio és comparar l’actiu circulant amb el passiu circulant. Mostra la situació de liquiditat de la tresoreria de l’empresa, però, és menys immediata que la ràtio de tresoreria.
Si el valor de la ràtio és superior a 1 i proper a 2 significarà que ens allunyem del risc de suspensió de pagaments. El fons de maniobra serà positiu.

GARANTIA
També es coneguda amb el nom de “ràtio de solvència a llarg termini” o de distància a la fallida”. Compara l’actiu real (actiu total menys actius ficticis: despeses d’establiment i altres despeses amortitzables) amb el total d’endeutament de l’empresa. Indica la capacitat total de l’empresa per afrontar els seus deutes.
El valor òptim ha de ser superior a 1 y proper a 2. Si el valor està per sota d’1 hi ha un risc de fallida de l’empresa